Paasspeculaassterren
Het is Pasen, en dan is de zaal in Bergschenhoek gesloten. Geen maandagavondtraining dus...
Wat moet je nu doen met al die extra tijd? Paasspeculaassterren maken natuurlijk! Dat klinkt heel moeilijk, maar is verrassend simpel. Volg het onderstaande recept, maak gebruik van de tips en dan heb je in een mum van tijd de lekkerste paasspeculaassterren die je ooit gegeten hebt.
Benodigdheden
Wat heb je hiervoor allemaal nodig?
- 250 gram bloem
- 125 gram roomboter
- 125 gram basterdsuiker
- Bakpoeder
- Speculaaskruiden
- Een ei
- Amandelschaafsel
- Een oven, beslagkom, pannetje etc.
- Bakpapier en vershoudfolie/plasticfolie
- En om het extra lekker te maken: chocola
Tips
- In plaats van bloem en bakpoeder kun je ook zelfrijzend bakmeel gebruiken.
- Kun je geen kant-en-klare speculaaskruiden vinden, dan kun je ze ook zelf maken: gooi 8 theelepels (tl) gemalen kaneel, 2 tl gemalen kruidnagel, 2 tl gemalen koriander, 2 tl gemberpoeder, 1 tl gemalen nootmuskaat, een halve tl gemalen kardemom en 1 tl gemalen foelie bij elkaar, even roeren en tadaa! Speculaaskruiden!
- In plaats van roomboter kun je ook halvarine of margarine gebruiken, dat scheelt in de calorieën. Je krijgt dan alleen wel vieze paasspeculaassterren.
Hieronder volgt een stap-voor-stap-uitleg hoe je het beste de paasspeculaassterren kunt maken. Als je alle stappen nauwkeurig volgt dan kan het haast niet misgaan.
Let op: zoals met elk recept moet je je precies aan de hoeveelheden houden. Eén grammetje te veel of te weinig kan al een complete mislukking opleveren. Weeg de hoeveelheden daarom nauwkeurig af!
Tips
- Heb je geen keukenweegschaal, maar wel een gewone personenweegschaal, vermenigvuldig dan alle hoeveelheden met 200. Dan kun je je gewone weegschaal gebruiken.
- Heb je ook geen gewone weegschaal, ga dan met je ingredienten naar de supermarkt. Op de groenteafdeling staat altijd wel een weegschaal die je hier prima voor kunt gebruiken. Vraag eventueel de bedrijfsleider of hij een handje wil helpen.
Deeg maken
Splits het ei zodat je alleen de dooier overhoudt.
Het eiwit wordt in dit recept niet gebruikt dus dat kun je gewoon opdrinken.
Tips
- Ben je niet zo goed in eieren splitsen? Gebruik dan gewoon het hele ei, of gebruik helemaal geen ei. Maar bedenk wel: Eet elke dag een ei, dat houdt de dokter weg bij jij.
Gooi de bloem, de basterdsuiker, de boter, de eierdooier en het bakpoeder in de beslagkom.
Meet precies één eetlepel speculaaskruiden af.
Ook dit komt weer heel nauwkeurig: te veel kruiden is niet lekker, en te weinig ook niet.
Gooi de kruiden ook in de beslagkom.
Kneed het geheel met je handen tot een mooie grote drol van deeg.
Als het deeg niet wil "pakken", doe dan een heel klein scheutje melk of water erbij, en voor je het weet heeft het de consistentie die je graag wilt.
Vergeet niet af en toe te proeven of het deeg al lekker smaakt.
Verpak het deeg in de plasticfolie.
Tips
- Heb je geen plasticfolie? Dan kun je ook gewoon een boterhamzakje of de plastic zakjes van je PooperScooper gebruiken.
Leg het verpakte deeg een uurtje in de koelkast.
Tips
- Heb je geen koelkast? Leg dan het goed verpakte deeg onder een stromende koudwaterkraan, of wacht tot het december is en leg het buiten.
De oven voorbereiden
Terwijl het deeg gekoeld wordt kun je de oven alvast gereed maken voor het bakken van de paasspeculaassterren.
Zet de oven aan op 175°C zodat-ie lekker heet is als de paasspeculaassterren er zometeen ingaan.
Ook hier is weer nauwkeurigheid vereist: zorg dat de temperatuurknop op precies 175°C staat. Te warm en je paasspeculaassterren verbranden; te koud en dan worden ze niet gaar.
Haal de bakplaat uit de oven en leg er een stuk bakpapier op.
Tips
- Neem een stuk bakpapier dat net zo groot is als je bakplaat.
- Heb je geen bakpapier? Dan kun je de bakplaat ook insmeren met boter of olie.
- Haal de bakplaat uit de oven voordat je de oven voorverwarmt. Dan is-ie een stuk minder heet.
Paasspeculaassterren maken
Na een uurtje is je deeg genoeg gekoeld. Haal het uit de koelkast en kneed het nog een keertje goed door.
Rol het vervolgens met de deegroller tot een mooie regelmatige plak.
Blijf ook nu steeds weer proeven of je deeg nog wel lekker smaakt.
Tips
- Strooi een klein beetje bloem over je aanrechtblad; dan blijft je deeg niet plakken.
Rol net zo lang door tot je deeg een mooie dikte heeft.
Wat is een mooie dikte? Dat moet je zelf bepalen. Hou je van dikke paasspeculaassterren dan doe je lekker dik; hou je van dunne paasspeculaassterren dan doe je lekker dun.
Tips
- Heb je per ongeluk te ver doorgerold en is je plak deeg te dun? Vouw je deeg dan dubbel en het is opeens weer twee keer zo dik!
- Deze truc kun je zelfs meerdere keren doen.
Maak nu mooie sterren van het deeg.
In het begin zat dat nog niet zo goed lukken, maar als je lang genoeg probeert word je er vanzelf handig in.
Tips
- Stukjes die niet op een ster lijken kun je direct opeten of opnieuw kneden en uitrollen.
Na een tijdje pielen heb je een bakplaat vol met mooi gevormde stukjes deeg.
Dit worden je paasspeculaassterren!
Tips
- Deeg wat over is kan gewoon weer de koelkast in om later nog een tweede baksel te maken.
- Blokjes zijn ook mooi.
Open je zakje amandelschaafsel en strooi het uit over de bakplaat en de paasspeculaassterren.
Pak nu alle amandelschaafsel dat niet op een paasspeculaasster ligt op en leg dat alsnog op een paasspeculaasster.
Dat ziet er veel netter uit.
Tips
- Heb je geen zin om alle amandelschaafsel op de paasspeculaassterren te leggen, strooi dan gewoon wat meer amandelschaafsel totdat de paasspeculaassterren mooi bedekt zijn.
De oven is inmiddels opgewarmd en de paasspeculaassterren zijn klaar om gebakken te worden.
Schuif de bakplaat in de oven, ergens in het midden.
Heb je een raampje in je oven, dan kan je je paasspeculaassterren bekijken terwijl ze gebakken worden.
Tips
- Om zeker te zijn dat de oven heet genoeg is kun je even met je tong of je elleboog de binnenkant van de oven aanraken. Als je meteen blaren krijgt dan is de oven heet genoeg.
- Heb je geen raampje in je oven, dan kun je de deur van de oven een stukje opendoen en daardoor naar binnen kijken.
Na ongeveer 15 minuten zijn je paasspeculaassterren klaar.
Tips
- Zoals je op de foto ziet zijn de paasspeculaassterren wat gegroeid. Als je niet wilt dat ze tegen elkaar aangroeien dan had je ze wat verder uit elkaar moeten leggen.
Haal de paasspeculaassterren uit de oven.
Je kunt ze meteen proeven, maar als ze net uit de oven komen kunnen ze nog wel een beetje slap en/of taai zijn. Even wachten en dan zijn ze een stuk knapperiger.
Tips
- Worden de paasspeculaassterren niet knapperig? Dan hebben ze niet lang genoeg in de oven gezeten of was de oven niet heet genoeg. Stop ze maar gewoon weer terug in de oven zodat ze nog even kunnen doorbakken.
- Laat ze niet te lang in de oven zitten.
Nog lekkerder maken
De paasspeculaassterren zijn in principe klaar om te eten, maar je kunt ze nog lekkerder maken. Hoe? Met chocola natuurlijk!
Zet een pan water op het fornuis, doe daar een ander pannetje in en gooi daar twee repen chocola in.
Steek dan het gas aan en je chocola wordt Au Bain Marie gesmolten.
Tips
- Als je op dieet bent en daarom niet teveel chocoladecalorieën binnen wilt krijgen, vervang dan een van de chocoladerepen door een bakje slagroom.
Wacht tot de chocola gesmolten is.
Dat is makkelijk te herkennen: zie je nog blokjes dan is de chocola nog niet gesmolten.
Als de chocola gesmolten is, doop dan je paasspeculaassterren in de chocola.
Tips
- Lukt het dopen niet meer, smelt dan meer chocola of gebruik een lepel om te smeren.
- Strooi ook nog wat amandelschaafsel over de chocola, dan ziet dat stuk er niet zo kaal uit.
Heb je nog spullen over uit de tijd dat je graag cupcakes maakte (zoals glitters of suikerschrijfstiften), dan kun je die ook gebruiken om je paasspeculaassterren extra professioneel te versieren.
En dan is het klaar en heb je een heel blad vol met lekkere paasspeculaassterren! Eet smakelijk!